cart
Tanácsok, tippek függönyválasztáshoz

Tanácsok, tippek függönyválasztáshoz

 

Egy jól kiválasztott függöny a lakás ékköve, ami otthonos melegséggel és egyedi hangulattal tölti meg a teret. Ha már most tudjuk is pontosan, hogy milyet szeretnénk, érdemes fontolóra venni néhány tudnivalót. Először is a harmonikus érzet érdekében fontos a helyiség stílusához igazítani az anyagot. A világos szobákhoz bátran választhatunk erősebb színű, feltűnőbb mintájú függönyt, a színesebb terekhez pedig a visszafogottabb árnyalatok illenek jobban. A függőlegesen futó minta és a földig érő méret nyújtja a teret, a szélesebb függöny pedig növeli.

A hosszúság eldöntéséhez elsősorban azt kell figyelembe vennünk, hogy mivel érintkezik az anyag az ablak alatt. Könnyed, hosszú anyagok a hálószobában is meghitt hangulatot teremtenek, a konyhában pedig jó megoldást jelentenek a rövid vitrázs függönyök, amelyek nem feltétlen kell, hogy az egész ablakfelületet betakarják. Mesehősök, színes virág- vagy állatminták – a gyerekszobában jöhet minden, ami vidámságot kölcsönöz. A nappaliban jobban érvényesülnek és eleganciát sugároznak az olyan díszítők, mint a stílusos szalagok, csíkok, zsínórok vagy a drapéria, ami a függöny tetején belóg egy kicsit.

Fény és árnyék

Alapvetően két fajta függönyt különböztetünk meg: a fényáteresztő és a sötétítő függönyt. A minőségi fényáteresztő függönyök esetén olyan színt és anyagot érdemes választani, ami minél több természetes fényt enged át, egy igényes sötétítő függönyök esetén pedig egy fényzáró és intimitást kölcsönző szövetet. Vegyük számításba, hogy a helyiséget díszítve csak korlátozni szeretnénk a beérkező fényt, vagy a függöny behúzásával teljes sötétséget szeretnénk-e elérni. És azt is, hogy a két típusú függöny a helyiség stílusával és egymással is harmonizáljon.

A fényáteresztő anyagok között találunk nyomott, gyűrt, szőtt, hímzett mintázatúakat, és egy behúzószalag segítségével készíthetünk belőlük ráncolt, lap vagy rolós függönyt is. De nem szükséges mindjárt végső döntést hozni, mert anyagainkból kérésre küldünk Önnek termékmintát. Bízunk benne, hogy a kísérletezés örömteli percei után elégedetten és könnyedén talál majd rá az igazira.